top of page

Plasproblemen

Plasklachten in de vorm van: 

- het kleiner worden van de straal,

- het niet meer kunnen plassen,

- het mee moeten persen tijdens het plassen,

- plassen met kleine beetjes per keer (stotterend plassen) , of

- het niet goed uitplassen 

kunnen voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Pijn tijdens of na het plassen komt ook vaak voor.

 

Het wordt vaak veroorzaakt door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren of bij mannen bijvoorbeeld door een vergrote prostaat.

: Door de veranderingen in het plaspatroon kan er bijvoorbeeld na het plassen een beetje urine achter blijven in de blaas , wat urineweginfecties of een onrustige blaas kunnen veroorzaken.

 

Vaak zien we naast plasklachten ook problemen met de ontlasting zoals het niet goed kunnen ledigen en meerdere malen per dag naar de toilet moeten.

Ook  seksuele problemen zoals verminderde erectie, pijn bij gemeenschap, pijn bij zaadlozing komen hierbij voor.

​ 

Bij een onrustige blaas, ook wel "overactieve blaas" genoemd, moet u vaak plassen, misschien wel ieder uur. Dit kan er langzaam ingeslopen zijn maar kan ook aangeleerd zijn. Als u een blaasontsteking heeft gehad moest u in die periode vaak plassen. Soms blijft dat patroon bestaan als de ontsteking voorbij is. Het is lastig om dat weer af te leren.

 

Het kan ook zijn dat u vaker plast omdat u bang bent urine te verliezen of gewoon voor de zekerheid, stel dat er geen toilet is waar u heen gaat. In alle gevallen is het van belang dat het normale plaspatroon weer wordt herstelt. Als u vaak moeten plassen kan dat grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse leven. Uitgaan of op visite gaan is voor u misschien niet meer mogelijk omdat er altijd een toilet in de buurt moet zijn.

 

bottom of page