top of page

Bekkenfysiotherapie

​Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

 

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

 

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

 

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u - als het nodig is - over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht.

 

​De behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap vormt een onderdeel van bekkenfysiotherapie.

 

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

* ongewild verlies van urine en/of ontlasting;

* niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;

* moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;

* verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;

* pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;

* pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;

* begeleiding voor en na een operatie in de onderbuik;

* bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;

* begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

* plas en ontlastingproblemen bij kinderen

 

​De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling  als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

bottom of page